A-L M-Z
close this section of the library Pieţe
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Catedrala Ortodoxă (Piaţa Avram Iancu)
Catedrala Ortodoxă din Cluj (Piaţa Avram Iancu) a fost ridicată în deceniul 1920-1930. Poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. În anul 1973 a devenit catedrală arhiepiscopală.
View the document Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii)
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii), latura sudică. În imagine este surprins, în contextul sistematizării pieţei centrale (1890), momentul demolării clădirilor ce înconjurau biserica şi pe care parohia le închiria ca spaţii comerciale.
View the document Biserica şi mânăstirea franciscană (Piaţa Muzeului)
Biserica şi mănăstirea franciscană (Piaţa Muzeului). Biserica a fost proiectată în stil romanic târziu şi gotic, construită între anii 1260-1290 pe locul unei mai vechi biserici romano-catolice distruse în timpul primei invazii a tătarilor. Între 1728-1738 biserica a fost renovată în stil baroc. În 1442, cu sprijinul guvernatorului Ioan de Hunedoara, lângă biserică a fost ridicată o mănăstire transformată, ulterior, în şcoală (unitariană din 1568, iezuită între anii 1693 şi 1725). În perioada anilor 1906 - 1948 în mănăstire a funcţionat tipografia Sfântul Bonaventura.
View the document Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii)
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii), latura nordică. Unul dintre cele mai impozante edificii gotice din România (70 de metri lungime şi o înălţime maximă de aproape 80 de metri). Construcţia bisericii s-a desfăşurat, cu intermitenţe, între anii 1316 şi 1487. În 1837 s-a început ridicarea actualului turn cu ceas, în stilul neogotic (finalizat în 1860). Turnul a rămas şi astăzi cel mai înalt turn de biserică din România.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. În imagine, parte a Palatului Bánffy considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă. În continuare, clădirile Statusului Catolic, edificii construite între anii 1898-1899 după planurile arhitectului Alpár Ignác.
View the document Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii)
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii), unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice construite în stil gotic în Cluj-Napoca. Începând cu secolul 18, în jurul bisericii se contruiesc o serie de clădiri, prăvălii, pe care parohia le închiria asigurându-şi în acest fel venituri. Odată cu sistematizarea Pieţei Centrale, în 1890, aceste clădiri au fost demolate, sub presiunea opiniei publice, pentru a nu mai ascunde biserica între ele. În imagine surprinsă etapa construirii turnului în stil neogotic (1837 - 1860).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul sud-vestic. Vedere din turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail. În plan frontal, clădirile situate la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Universităţii, ridicate la începutul secolului 20 în stil Secession. În dreapta imaginii, Hotel Continental (Hotel New York), construit în stil eclectic la începutul secolului 20, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. În centrul imaginii, grupul statuar închinat regelui maghiar Matia Corvin (1458-1490), opera sculptorului Fadrusz János.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. În centrul imaginii, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Palatul Bánffy şi clădirile Statusului Catolic. Carte poştală.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. Agent de circulaţie.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică. În plan îndepărtat, Palatul de Finanţe (construit în 1880 conform cu planurile definite de arhitectul Friedrich Mätz) şi parte a Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului (ridicat în 1887 ca sediu al Administraţiei Domeniilor Forestiere).
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. În imagine, blocul cu cinematograful Republica (azi Cinema Florin Piersic) construit în 1963.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul, latura de vest. Piaţa de alimente.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul la intersecţia cu strada Croitorilor. În imagine, clădirea din capătul estic al pieţei construită în 1830 şi care a adăpostit sala de scrimă a oraşului. După 1867, la etajul clădirii, a fost amenajat Muzeul istoric "1848". După Primul Război Mondial, clădirea a găzduit Muzeul Etnografic Român. Clădirea a fost demolată în 1930 cu ocazia reamenajării pieţei.
View the document Biserica franciscană (Piaţa Muzeului)
Biserica franciscană (Piaţa Muzeului). Biserica a fost proiectată în stil romanic târziu şi gotic, construită între anii 1260-1290 pe locul unei mai vechi biserici romano-catolice distruse în timpul primei invazii a tătarilor. Între 1728-1738 biserica a fost renovată în stil baroc.
View the document Piaţa Muzeului
Piaţa Muzeului, vedere înspre Biserica Franciscană. Biserica a fost proiectată în stil romanic târziu şi gotic, construită între anii 1260-1290 pe locul unei mai vechi biserici romano-catolice distruse în timpul primei invazii a tătarilor. Între 1728-1738 biserica a fost renovată în stil baroc.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. În imagine Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail. În stânga imaginii Obeliscul Karolina ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi al împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică şi colţul laturii estice. În plan îndepărtat, stânga imaginii, Biserica Lutherană (construită între anii 1816-1829 după planurile Winkler György). Frontal, Hotel Melody, fostul Hotel Pannónia (1872-1891) şi Hotel Central, construit la începutul secolului 19.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Vedere spre Bulevardul Eroilor. În centrul imaginii, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail. îN stânga imaginii, Obeliscul Karolina, cel mai vechi monument laic al Clujului. A fost ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. Fotografie realizată după o gravură de secol 19 (autor neidentificat).
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică. În imagine, Palatul de Finanţe (construit în 1880 conform cu planurile definite de arhitectul Friedrich Mätz) şi parte a Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului (ridicat în 1887 ca sediu al Administraţiei Domeniilor Forestiere. După finalizarea lucrărilor de construcţie a Catedralei ortodoxe din Cluj-Napoca (1930), edificiul a fost donat de statul român Bisericii Ortodoxe Române).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Palatul Bánffy - considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică. În plan îndepărtat, Palatul de Finanţe (construit în 1880 conform cu planurile definite de arhitectul Friedrich Mätz) şi Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului (ridicat în 1887 ca sediu al Administraţiei Domeniilor Forestiere).
View the document Piaţa Lucian Blaga
Piaţa Lucian Blaga. Detaliu_vedere dinspre Biblioteca Centrală Universitară spre strada Napoca.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. Târg de produse agricole.
View the document Piaţa Muzeului
Piaţa Muzeului, vedere înspre Biserica Franciscană proiectată în stil romanic târziu şi gotic şi construită între anii 1260-1290 pe locul unei mai vechi biserici romano-catolice distruse în timpul primei invazii a tătarilor. Între 1728-1738 biserica a fost renovată în stil baroc. În faţa Bisericii, Obeliscul Karolina, ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. Obeliscul a fost construit după planurile profesorului Nagy Sámuel şi ale meşterului constructor Winkler György. Amplasat iniţial în actuala Piaţa a Unirii, Obeliscul Karolina a fost mutat, în 1898, în Piaţa Muzeului.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul la intersecţia cu strada Croitorilor. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. În imagine, latura estică a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail construită în stil gotic între anii 1316 şi 1487 şi grupul statuar închinat regelui maghiar Matia Corvin (dezvelit la 12 octombrie 1902), operă a sculptorului maghiar Fadrusz János (2.09.1858 – 28.10.1903).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-estic, la intersecţie cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În imagine, Biserica Lutherană (construită, în stil baroc, între anii 1816-1829 după planurile arhitectului Winkler György) şi Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia, construit la începutul secolului 19). Fotografie realizată din turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică şi colţul laturii estice. În plan îndepărtat, stânga imaginii, Biserica Lutherană (construită între anii 1816-1829 după planurile arhitectului Winkler György). În dreapta imaginii, pe colţ, Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia (1872-1891) şi Hotel Central, construit la începutul secolului 19.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică. În plan frontal, Palatul de Justiţie situat la intersecţia Pieţei Avram Iancu cu Calea Dorobanţilor. A fost construit în perioada 1898-1902, în stil eclectic, după planurile arhitectului Gyula Wagner. Clădirea a fost catalogată drept monument istoric şi de arhitectură. În ea funcţionează Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Vedere aeriană.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Comerţ stradal.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. În imagine, blocul cu cinematograful Republica (azi Cinema Florin Piersic) construit în 1963. În plan apropiat, Statuia lui Mihai Viteazul, opera sculptorului Marius Butunoiu realizată în manieră ronde-bosse. Ceremonia de dezvelire a statuii a avut loc în anul 1976.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, vedere panoramică. În imagine, Catedrala Ortodoxă ridicată în deceniul 1920-1930. Poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. În anul 1973 a devenit catedrală arhiepiscopală.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. În centrul imaginii, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. Procesiune religioasă (25 iunie 1935).
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul sud-vestic. În imagine clădirile situate la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Universităţii. Cele două construcţii au fost ridicate la începutul secolului 20 în stil Secession. Clădirea din dreapta imaginii a fost ridicată de Sebestyén Dávid între anii 1912-1913 după planurile arhitecţilor Kórmán Aladár şi Ullmann Gyula; imobilul dispunea de apartamente pentru închiriat. Parterul adăposteşte, de decenii, librăria Universităţii. Clădirea alăturată a fost ridicată de către Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank [Banca de Credit şi Economii Cluj], astăzi clădirea sucursalei locale a Băncii Naţionale. În anul 1920 clădirea a adăpostit Erdélyi Szépmíves Céh [Breasla Artiştilor Plastici Ardeleni].
View the document Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii)
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii), unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice construite în stil gotic în Cluj-Napoca. Începând cu secolul 18, în jurul bisericii se contruiesc o serie de clădiri, prăvălii, pe care parohia le închiria asigurându-şi în acest fel venituri. Odată cu sistematizarea Pieţei Centrale, în 1890, aceste clădiri au fost demolate, sub presiunea opiniei publice, pentru a nu mai ascunde biserica între ele.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. În dreapta imaginii, în plan îndepărtat, Teatrul Naţional Lucian Blaga. Carte poştală.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În plan frontal Hotel Melody, fostul Hotel Pannónia (1872-1891) construit la începutul secolului 19.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul, latura nordică. În plan îndepărtat, Palatul Babos şi, vis-à-vis Palatul Széki, construcţii datând de la sfârşitul secolului 19.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul, latura de vest. Piaţa de alimente.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. În imagine, plan apropiat, Monumentul ofiţerilor sovietici amplasat după cel de-al Doilea Război Mondial. În plan secund, Catedrala Ortodoxă ridicată în deceniul 1920-1930. Poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. În anul 1973 a devenit catedrală arhiepiscopală.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Detaliu. În imagine clădirile situate la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Universităţii. Cele două construcţii au fost ridicate la începutul secolului 20 în stil Secession. Clădirea din dreapta imaginii a fost ridicată de Sebestyén Dávid între anii 1912-1913 după planurile arhitecţilor Kórmán Aladár şi Ullmann Gyula; imobilul dispunea de apartamente pentru închiriat. Parterul adăposteşte, de decenii, librăria Universităţii. Clădirea alăturată a fost ridicată de către Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank[Banca de Credit şi Economii Cluj], astăzi clădirea sucursalei locale a Băncii Naţionale. În anul 1920 clădirea a adăpostit Erdélyi Szépmíves Céh [Breasla Artiştilor Plastici Ardeleni].
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. Parcul Operei. În plan frontal clădirea Teatrului Naţional Lucian Blaga. Clădirea a fost construită, în stil baroc-rococo, între anii 1904 şi 1906, de celebra firmă a arhitecţilor Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner pe locul fostei pieţe de lemne a oraşului.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. Parcul Operei.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. În imagine, latura sudică a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail construită în stil gotic între anii 1316 şi 1487 şi grupul statuar închinat regelui maghiar Matia Corvin (dezvelit la 12 octombrie 1902), operă a sculptorului maghiar Fadrusz János (2.09.1858 – 28.10.1903).
View the document Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii)
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii), latura sudică. În imagine este surprins, în contextul sistematizării pieţei centrale (1890), momentul demolării clădirilor ce înconjurau biserica şi pe care parohia le închiria ca spaţii comerciale.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul la intersecţia cu strada Croitorilor.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. În stânga imaginii, parte a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail şi grupul statuar Matia Corvin.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Palatul Bánffy - considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă. În partea dreaptă, clădirile Statusului Romano-Catolic, construite "în oglindă", la sfârşitul secolului 19, în stil eclectic, după planurile arhitectului Alpár Ignatz.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. În imagine, Catedrala Ortodoxă ridicată în deceniul 1920-1930. Poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. În anul 1973 a devenit catedrală arhiepiscopală. În faţa lăcaşului, statuia lui Avram Iancu, amplasată în piaţă după 1990.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-estic, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În plan frontal, Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia, construit la începutul secolului 19) şi Palatul Bánffy considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania (ridicat între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann). Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul, latura de vest. Piaţa de alimente.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura sudică. În partea stângă, Palatul de Justiţie situat la intersecţia Pieţei Avram Iancu cu Calea Dorobanţilor. A fost construit în perioada 1898-1902, în stil eclectic, după planurile arhitectului Gyula Wagner. Clădirea a fost catalogată drept monument istoric şi de arhitectură. În ea funcţionează Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj. În partea dreaptă, Teatrul Naţional Lucian Blaga construit în stil baroc-rococo, între anii 1904 şi 1906, de celebra firmă a arhitecţilor Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul la intersecţia cu strada David Ferencz.
View the document Piaţa Ştefan cel Mare
Piaţa Ştefan cel Mare. Zi de târg.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Fotografie după o pictură în ulei (autor necunoscut). Detaliu.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Case din perioada renascentistă cu podul deschis. Reproducere fotografică realizată dupăo pictură semnată Sárdi István (1870).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Vedere spre Bulevardul Eroilor. În centrul imaginii, parte a Obeliscului Karolina, cel mai vechi monument laic al Clujului. A fost ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. Obeliscul a fost construit după planurile profesorului Nagy Sámuel şi ale meşterului constructor Winkler György. Amplasat iniţial în actuala Piaţa a Unirii, Obeliscul Karolina a fost mutat, în 1898, în Piaţa Muzeului.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. În imagine, plan apropiat, Monumentul ofiţerilor (eroilor) sovietici amplasat după cel de-al Doilea Război Mondial în faţa Catedralei Ortodoxe.
View the document Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii)
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (Piaţa Unirii), latura sudică. Unul dintre cele mai impozante edificii gotice din România (70 de metri lungime şi o înălţime maximă de aproape 80 de metri). Construcţia bisericii s-a desfăşurat, cu intermitenţe, între anii 1316 şi 1487. În 1837 s-a început ridicarea actualului turn cu ceas, în stilul neogotic (finalizat în 1860). Turnul a rămas şi astăzi cel mai înalt turn de biserică din România.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. În plan apropiat, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul realizată de sculptorul Marius Butunoiu în anul 1976. În plan secund, blocul cu cinematograful Republica (azi Cinema Florin Piersic) construit în 1963.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul, latura de vest. Piaţa de alimente.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, vedere panoramică. În imagine, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, considerată a fi unul dintre cele mai impozante edificii gotice din România. Construcţia bisericii s-a desfăşurat, cu intermitenţe, între anii 1316 şi 1487.
View the document Piaţa Abator
Piaţa Abator. Ansamblu de blocuri de locuinţe construite în anii 1960 - 1970.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Vedere aeriană de ansamblu.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, vedere panoramică. În stânga imaginii, Catedrala Ortodoxă construită în deceniul 1920-1930. În dreapta imaginii, clădirea Teatrului Naţional Lucian Blaga construită, în stil baroc-rococo, între anii 1904 şi 1906, de celebra firmă a arhitecţilor Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner pe locul fostei pieţe de lemne a oraşului.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. Detaliu_Palatul Wass, construit în secolul 17 şi modernizat în secolul 19. Clădirea prezintă o îmbinare de a stilurilor arhitecturale renascentiste, clasiciste şi rococo.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. În stânga imaginii, plan îndepărtat, Hotel Continental (Hotel New York), construit în stil eclectic la începutul secolului 20, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. În plan frontal, pe colţ, Palatul Rhédey (Piaţa Unirii - strada Napoca), construit în stil eclectic la începutul secolului 16. În forma ei actuală, clădirea este opera arhitectului Lajos Pákey (secolul 18). În centrul imaginii, Palatul Jósika. Fostă reşedinţă clujeană a principilor Transilvaniei (secolul 16), Palatul Jósika a fost refăcut, în stil neoclasicist şi supraînălţat la mijlocul secolului 19 de către guvernatorul provinciei, János Jósika.
View the document Piaţa Lucian Blaga
Piaţa Lucian Blaga. În prim-plan, statuia Sfântul Gheorghe (omorând balaurul), o copie a statuii Sfântul Gheorghe din Praga. Copia a fost realizată în anul 1904 de Kalman (Coloman) Lux (1880-1961). În anul 1960 stauia a fost mutată în faţa Bisericii Reformate Centrale (strada Mihail Kogălniceanu).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-estic, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În plan frontal, Biserica Lutherană (construită, în stil baroc, între anii 1816-1829, după planurile arhitectului Winkler György).
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura vestică. Detaliu. Mijloc de transport urban.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Vedere spre Bulevardul Eroilor. În centrul imaginii, Obeliscul Karolina, cel mai vechi monument laic al Clujului. A fost ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. Obeliscul a fost construit după planurile profesorului Nagy Sámuel şi ale meşterului constructor Winkler György. Amplasat iniţial în actuala Piaţa a Unirii, Obeliscul Karolina a fost mutat, în 1898, în Piaţa Muzeului.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul, latura de vest. Piaţa de alimente.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Vedere aeriană de ansamblu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-vestic. Vedere spre strada Memorandumului.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Palatul Bánffy - considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică şi colţul laturii estice. În plan îndepărtat, stânga imaginii, Biserica Lutherană (construită între anii 1816-1829 după planurile arhitectului Winkler György). În dreapta imaginii, pe colţ, Hotel Melody, fostul Hotel Pannónia (1872-1891), construit la începutul secolului 19.
View the document Piaţa Unirii. Palatul Bánffy
Piaţa Unirii, latura estică. Palatul Bánffy - considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, vedere dinspre latura vestică. În stânga imaginii Obeliscul Karolina ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. În 1898, obeliscul a fost mutat în Piaţa Muzeului (Piaţa Karolina) unde se află până în prezent.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. În plan frontal, Obeliscul Karolina ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi al împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. În 1898, Obeliscul a fost mutat în Piaţa Muzeului unde se află în prezent.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. În dreapta imaginii, plan îndepărtat, Hotel Continental (Hotel New York), construit în stil eclectic la începutul secolului 20, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară a oraşului.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu. Vânzător de castane.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii. Bastionul din prima incintă a cetăţii.
Piaţa Unirii. Bastionul din prima incintă a cetăţii, ulterior închisoare şi depozit de alimente.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. În plan frontal, Hotel Continental (Hotel New York), construit în stil eclectic la începutul secolului 20, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară a oraşului.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-estic, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În stânga imaginii, Biserica Lutherană (construită, în stil baroc, între anii 1816-1829, după planurile arhitectului Winkler György). În dreapta imaginii, Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia, construit la începutul secolului 19).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. În imagine surprinsă activitatea de asfaltare a pieţei (1936).
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, vedere panoramică. În stânga imaginii, Catedrala Ortodoxă construită în deceniul 1920-1930. În dreapta imaginii, clădirea Teatrului Naţional Lucian Blaga construită, în stil baroc-rococo, între anii 1904 şi 1906, de celebra firmă a arhitecţilor Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner pe locul fostei pieţe de lemne a oraşului.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Zi de târg.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. În imagine, blocul cu cinematograful Republica (azi Cinema Florin Piersic) construit în 1963.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, vedere dinspre latura vestică.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. În plan frontal, Palatul Baboş construit la sfârşitul secolului 19, în stil neogotic. A găzduit birourile Breslei Artelor Frumoase Ardelene – Erdély Szépmíves Céh.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul, vedere dinspre latura estică. Piaţa de alimente.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, vedere dinspre latura nord-vestică. În centrul imaginii, Obeliscul Karolina ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi al împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. În 1898, obeliscul a fost mutat în Piaţa Muzeului (Karolina tér) unde se află până în prezent.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Zi de târg.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. În imagine, latura sudică a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail construită în stil gotic între anii 1316 şi 1487 şi grupul statuar închinat regelui maghiar Matia Corvin (dezvelit la 12 octombrie 1902), operă a sculptorului maghiar Fadrusz János (2.09.1858 – 28.10.1903).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Gravură de secol 19 (autor neidentificat).
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. În imagine, plan apropiat, Monumentul Tanchiştilor Sovietici amplasat după cel de-al Doilea Război Mondial în spatele Catedralei Ortodoxe.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Vedere aeriană de ansamblu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică.
View the document Piaţa Ştefan cel Mare
Piaţa Ştefan cel Mare. În plan îndepărtat, Cazarma Sfântul Gheorghe (azi Comandamentul Corpului 4 de Armată "Transilvania").
View the document Palatul Rhédey (Piaţa Unirii)
Palatul Rhédey (Piaţa Unirii - strada Napoca), construit în stil eclectic la începutul secolului 16. În forma ei actuală, clădirea este opera arhitectului Lajos Pákey (secolul 18). La sfârşitul secolului 18, palatul a găzduit o primă instituţie maghiară de teatru din oraşul Cluj. Pe frontispiciul imobilului (partea stângă) se găseste blazonul lui Rhédey şi semnul coroanei de nobil cu nouă perle vizibile, însemnul rangului de conte.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu. Vedere dinspre strada Regele Ferdinand. În imagine, fragment din latura nordică a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul la intersecţia cu strada Croitorilor. În stânga jos, clădirea din capătul estic al pieţei construită în 1830 şi care a adăpostit sala de scrimă a oraşului. După 1867, la etajul clădirii, a fost amenajat Muzeul istoric "1848". După Primul Război Mondial, clădirea a găzduit Muzeul Etnografic Român. Clădirea a fost demolată în 1930 cu ocazia reamenajării pieţei.
View the document Piaţa Muzeului
Piaţa Muzeului, vedere înspre Biserica franciscană. Carte poştală.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura sudică. Demonstraţie acrobatică.În dreapta imaginii, parte a clădirii Teatrului Naţional "Lucian Blaga".
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În plan frontal Hotel Melody, fostul Hotel Pannónia (1872-1891) şi Hotel Central, construit la începutul secolului 19. În dreapta, Palatul Bánffy, considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, vedere panoramică. În plan frontal, Catedrala Ortodoxă ridicată în deceniul 1920-1930.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică. În imagine, Palatul de Finanţe (construit în 1880 conform cu planurile definite de arhitectul Friedrich Mätz) şi parte a Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului (ridicat în 1887 ca sediu al Administraţiei Domeniilor Forestiere. După finalizarea lucrărilor de construcţie a Catedralei ortodoxe din Cluj-Napoca (1930), edificiul a fost donat de statul român Bisericii Ortodoxe Române).
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, colţul nord-estic. În stânga imaginii, detaliu arhitectonic aparţinând Catedralei Ortodoxe (ridicată în deceniul 1920-1930). În dreapta imaginii, pe colţ, Palatul Regionalei de Căi Ferate, iniţial, Palatul EMKE construit, în 1890-1891, de Societatea Culturală a Maghiarilor din Transilvania (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) pe terenul contelui Bánffy György.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. În dreapta imaginii, plan îndepărtat, Hotel Continental (Hotel New York), construit în stil eclectic la începutul secolului 20, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară a oraşului.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. Procesiune religioasă (25 iunie 1935).
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu - în imagine, casa aflată în centrul pieţei, demolată în 1960 cu ocazia reamenajării acesteia.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În plan frontal, Hotel Melody, fostul Hotel Pannónia (1872-1891) şi Hotel Central, construit la începutul secolului 19) şi o parte a Palatului Banffy (construit, în stil baroc, între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică şi colţul laturii estice. În plan îndepărtat, stânga imaginii, Biserica Lutherană (construită între anii 1816-1829 după planurile arhitectului Winkler György). În dreapta imaginii, pe colţ, Hotel Melody, fostul Hotel Pannónia (1872-1891), construit la începutul secolului 19.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. În stânga imaginii, latura sudică a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail construită în stil gotic între anii 1316 şi 1487 şi grupul statuar închinat regelui maghiar Matia Corvin (dezvelit la 12 octombrie 1902), operă a sculptorului maghiar Fadrusz János (2.09.1858 – 28.10.1903).
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Vedere aeriană. În imagine, blocul cu cinematograful Republica (azi Cinema Florin Piersic) în construcţie (1963).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-estic, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În stânga imaginii, Biserica Lutherană (construită, în stil baroc, între anii 1816-1829, după planurile arhitectului Winkler György). În dreapta imaginii, Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia, construit la începutul secolului 19).
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu. Parcul Operei. În plan frontal clădirea Teatrului Naţional Lucian Blaga. Vedere din turnul Catedralei Ortodoxe.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, vedere dinspre latura nordică, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sud-estică. Vedere spre Bulevardul Eroilor devenit, la începutul sec. 20, parte a corso-ului clujean o dată cu sistematizarea şi extinderea Pieţei Unirii.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. Procesiune religioasă (25 iunie 1935).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. Detaliu.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu - lucrări de reamenajare a pieţei (1930).
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu - în imagine, casa aflată în centrul pieţei, demolată în 1960 cu ocazia reamenajării acesteia.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura estică. Vedere spre Calea Dorobanţilor. În partea dreaptă, Palatul de Justiţie construit în perioada 1898-1902, în stil eclectic, după planurile arhitectului Gyula Wagner. Clădirea a fost catalogată drept monument istoric şi de arhitectură. În ea funcţionează Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj. În partea stângă, parte a Palatului de Finanţe construit în 1880 conform cu planurile definite de arhitectul Friedrich Mätz.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-estic, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În stânga imaginii, Biserica Lutherană (construită, în stil baroc, între anii 1816-1829, după planurile arhitectului Winkler György). În dreapta imaginii, Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia, construit la începutul secolului 19).
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul. Detaliu dinainte de reamenajarea, în 1960, a pieţei.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. În plan frontal, Obeliscul Karolina ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi al împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. În 1898, Obeliscul a fost mutat în Piaţa Muzeului unde se află în prezent.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. În centrul imaginii, Palatul Bánffy. Considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. Detaliu_colţul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, vedere din turnul Hotelului Continental (Hotel New York). În stânga imaginii, latura sudică a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail construită în stil gotic între anii 1316 şi 1487 şi grupul statuar închinat regelui maghiar Matia Corvin (dezvelit la 12 octombrie 1902), operă a sculptorului maghiar Fadrusz János (2.09.1858 – 28.10.1903).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii. Procesiune religioasă (25 iunie 1935).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. În imagine, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, considerată a fi unul dintre cele mai impozante edificii gotice din România. Construcţia bisericii s-a desfăşurat, cu intermitenţe, între anii 1316 şi 1487. În plan apropiat, Obeliscul Karolina, cel mai vechi monument laic al Clujului. A fost ridicat în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi al împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817. Fotografie realizată după o gravură de secol 19 (autor neidentificat).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul sud-vestic. Gravură de secol 19 (autor neidentificat).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. În imagine, în plan îndepărtat, Hotel Continental (Hotel New York), construit în stil eclectic la începutul secolului 20, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară a oraşului. În plan apropiat, grupul statuar închinat regelui maghiar Matia Corvin (dezvelit la 12 octombrie 1902). Operă a sculptorului maghiar Fadrusz János (2.09.1858 – 28.10.1903) pentru care a primit Premiul I la Expoziţia Mondială de la Paris (1900).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura nordică. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura estică. Palatul Bánffy - considerat cea mai reprezentativă construcţie în stil baroc din Transilvania. A fost construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Începând cu anul 1956, clădirea adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă. În partea dreaptă, clădirile Statusului Romano-Catolic, construite "în oglindă", la sfârşitul secolului 19, în stil eclectic, după planurile arhitectului Alpár Ignatz.
View the document Piaţa Lucian Blaga
Piaţa Lucian Blaga. În plan îndepărtat, statuia Sfântul Gheorghe (omorând balaurul), o copie a statuii Sfântul Gheorghe din Praga. Copia a fost realizată în anul 1904 de Kalman (Coloman) Lux (1880-1961). În anul 1960 stauia a fost mutată în faţa Bisericii Reformate Centrale (strada Mihail Kogălniceanu).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, vedere spre latura estică, la intersecţia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989 (Magyar utca - Kossuth Lajos-utca - Bulevardul Lenin). În stânga imaginii, Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia (1872-1891) şi Palatul Banffy (construit între anii 1774-1786, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura vestică. Detaliu_colţul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail. Zi de târg.
View the document Piaţa Lucian Blaga
Piaţa Lucian Blaga. Detaliu.
View the document Piaţa Mihai Viteazul
Piaţa Mihai Viteazul la intersecţia cu strada Croitorilor. Detaliu.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, colţul nord-estic, la intersecţie cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. În imagine, Biserica Lutherană (construită, în stil baroc, între anii 1816-1829 după planurile arhitectului Winkler György) şi Hotel Melody (fostul Hotel Pannónia, construit la începutul secolului 19).
View the document Bulevardul Eroilor
Bulevardul Eroilor, una din principalele străzi comerciale ale oraşului încă din epoca medievală. O dată cu sistematizarea şi extinderea Pieţei Unirii, Bulevardul Eroilor a devenit, la începutul secOLULUI 20, parte a corso-ului clujean. În partea dreaptă a imaginii, clădirea veche a Primăriei construită în stil neorenascentist (1843-1845) după proiectul arhitectului Anton Kagerbauer. Pe frontispiciul clădirii se poate vedea vechea stemă a oraşului.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, vedere panoramică. În plan frontal, Catedrala Ortodoxă ridicată în deceniul 1920-1930.
View the document Piaţa Avram Iancu
Piaţa Avram Iancu, latura vestică. În imagine Casa Armatei (Casa ofiţerilor).
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică.
View the document Piaţa Unirii
Piaţa Unirii, latura sudică.
View the document Strada Regele Ferdinand
Strada Regele Ferdinand, podul peste râul Someşul Mic, vedere dinspre Piaţa Mihai Viteazul spre strada Horea. În dreapta imaginii, în plan apropiat, Palatul Babos (a găzduit birourile Breslei Artelor Frumoase Ardelene – Erdély Szépmíves Céh), iar în plan îndepărtat, Palatul Elian (construit în 1891 în stil Secession - Sezession, Art Deco, Jugendstil). În stânga imaginii, parte din Palatul Széki (construit în stil neogotic, în anul 1893 de farmacistul şi profesorul universitar Tibor Széki.).
View the document Cluj-Napoca, vedere panoramică
Cluj-Napoca, vedere panoramică asupra laturii sud-estice a oraşului. În prim-plan, colţul sud-vestic al Pieţei Unirii.