Subiecte

 

Cum să găseşti informaţie în CJCPCTC Cluj muzică collection

Există 6 modalităţi de a găsi informaţie în această colecţie:

 

Cum trebuie citite documentele

Titlul sau fotografia coperţii apare în colţul stânga sus al paginii şi indică faptul că un document a fost găsit. În unele colecţii acestea sunt însoţite de un cuprins în timp ce altele conţin doar de numărul paginii curente şi o căsuţă care îţi permite selectarea unei noi pagini şi navigarea înainte şi înapoi. La cuprins, titlul secţiunii curente este trecut cu aldine iar tabelul poate fi desfăţurat - dă clic pe foldere pentru a le deschide sau închide. Dă clic pe cartea deschisă din partea de sus pentru a o închide.

Dedesubt este textul secţiunii curente. După ce ai parcurs-o sunt observate nişte săgeţi în partea de jos care conduc către următoarea secţiune sau înapoi la cea anterioară.

Sub titlu sau fotografia primei pagini există câteva butoane. Apasă pe DESCHIDE TEXTUL pentru a deschide textul întreg al secţiunii curente sau al cărţii. Dacă documentul este de largă întindere, acest proces ar putea lua ceva timp şi poate să fie folosită multă memorie! Apasă pe DESCHIDE CONŢINUTUL pentru a destinde întregul cuprins astfel încât să poţi vedea titlurile tuturor capitolelor şi secţiunilor. Apasă pe DETAŞEAZĂ pentru a deschide o nouă fereastră pentru acest document. (Acest lucru este util dacă doreşti să compari documente sau pentru a citi două în acelaşi timp.) În final, atunci când faci o căutare, cuvintele pe care le cauţi sunt subliniate. Apasă pe FĂRĂ SUBLINIERE pentru a scoate sublinierea.

deschide acestă secţiune a bibliotecii şi examinează conţinutulMergi la acest raft
deschide acest document şi afişează conţinutulînchide această carteDeschide/închide această carte
Afişează documentulVezi această secţiune de text
cătr secţiunea anterioarăcătre următoarea secţiuneDu-te la secţiunea anterioară / următoare
Afişează tot textul sau nu
Extinde Cuprinsul sau nu
Deschide această pagină într-o nouă fereastră
Subliniază termenii de căutare sau nu

 

Cum cauţi după anumite cuvinte

Din pagina de căutare se poate efectua o interogare urmărind următorii paşi:

  1. Specifici ce elemente doreşti să cauţi
  2. Specifici dacă vrei să faci căutarea după toate sau doar după câteva cuvinte
  3. Tastezi cuvintele de căutare
  4. Apeşi pe Începe Căutarea

Atunci când efectuezi o căutare, vor fi afişate titlurile a 20 de documente care se potrivesc. Există un buton sub ele care te va direcţiona la următoarele 20. De acolo voi găsi un buton care te va duce la următoarele 20 şi tot aşa. Apeşi pe titlul unui document sau pe butonul mic de lângă el pentru a-l vizualiza.

Este impusă o limită maximă de 100 la returnarea documentelor rezultate ca urmare a unei căutări. Poţi schimba această limită apăsând butonul PREFERINŢE din capul paginii.

 

Termeni de căutare

Orice ai introduce în spaţiul interogării este interpretat ca o listă de cuvinte şi fraze intitulate „termeni de căutare”. Un termen este un singur cuvânt conţinând doar litere şi cifre sau o frază alcătuită dintr-o secvenţă de cuvinte cuprinse între ghilimele (”...”). Termenii sunt separaţi de spaţii libere. Dacă apar oricare alte caractere precum semne de punctuaţie, acestea servesc la separarea termenilor, exact ca şi cum ar fi spaţii goale, fiind ignorate. Nu se poate efectua o căutare care include semne de punctuaţie.

De exemplu, interogarea:

va fi tratată în acelaşi mod precum:

Pentru colecţiile construite cu MGPP sunt disponibile şi alte opţiuni.

 

Tipul de interogare

Există două tipuri de interogări.

Poţi folosi câţi termeni de căutare doreşti - o propoziţie întreagă sau chiar un paragraf întreg. Dacă specifici doar un singur termen, documentele vor fi ordonate după frecvenţa de apariţie.

 

Aria de căutare

În cele mai multe colecţii ţi se oferă o variantă de a căuta în mai multe indexuri. De exemplu, ar putea exista indexuri de autori sau de titluri sau pot exista indexuri de capitole sau paragrafe. În general, este returnat un document care se potriveşte pe de-a întregul indiferent de indexul de căutare.

Dacă documentele sunt cărţi, acestea vor fi deschise în locul unde este prezentă informaţia de interes.

 

Căutare avansată folosindu-se motorul de căutare MGPP

Dacă ai ales modul vansa de interogare (din preferinţe) opţiunile de căutare vor fi puţin diferite. "Căutările avansate în colecţiile MGPP folosesc operatorii boolean. O căutare boolean permite combinarea termenilor folosind & (pentru „şi”), | (pentru „sau”) şi ! (pentru „not”) putându-se folosi parantezele pentru grupare dacă acest lucru este dorit. Operatorul implicit este | (pentru „sau”).

De exemplu, snail & farming va regăsi documentele care conţin deopotrivă snail ŞI farming, unde snail | farming va regăsi documentele care conţin fie snail SAU farming. snail !farming va regăsi documentele care conţin snail ŞI CARE NU conţin farming.

Interogări mai exacte pot fi specificate folosindu-se combinaţia de operatori şi paranteze. De exemplu: (sheep | cattle) & (farm | station) sau sheep | cattle | goat !pig.

Rezultatele pot fi afişate după ranked după cum este descris în cazul căutării some în Tipul de interogare sau în ordinea "naturală" (sau cea a "constituirii"). Aceasta este ordinea în care documentele au fost procesate în timpul creării colecţiei.

În completare, alţi operatori sunt NEARx şi WITHINx. NEARx este utilizat pentru a specifica distanţa maximă în spaţierea a doi termeni de căutare(x words) pentru a se potrivi cu un document. WITHINx specifică faptul că cel de-al doilea termen trebuie să apără după x cuvinte după primul termen. Se comportă similar lui NEAR dar ordinea este importantă. Distanţa implicită este de 20."

NOTĂ: Acesti operatori sunt ignoraţi dacă se va căuta în modul de interogare simplu.

 

Căutare pe câmpuri

Căutarea pe câmpuri dă posibilitatea de a combina căutările. De exemplu, cineva poate face o căutare după „Popescu” în Titlu AND(ŞI) „creşterea melcilor” la Subiect. În cazul unei căutări simple fiecare linie a formularului se comportă precum o simplă linie de căutare. Fiecare linie de căutare individuală se poate combina folosindu-se AND(ŞI) (pentru o căutare „globală”) sau prin OR (pentru o căutare „parţială”). Termenii din cadrul câmpului sunt combinaţi în acelaşi mod. În modul avansat de lucru se pot specifica diferite combinaţii între AND/OR/NOT între câmpuri folosindu-se listele derulante. Chiar şi în interiorul unui câmp pot fi folosiţi operatori boolean.

 

Schimbarea preferinţelor

Când apeşi pe butonul PREFERINŢE din capul paginii se pot schimba câteva caracteristici ale interfeţei pentru a satisface nevoile particulare.

 

Preferinţele pentru colecţii

"Unele colecţii au în alcătuire câteva subcolecţii, care pot fi cercetate independent sau împreună ca o unitate. Astfel că se poate selecta subcolecţia care poate fi inclusă în căutările din pagina de Preferinţe."

 

Preferinţe de limbă

Fiecare colecţie are o limbă de prezentare iniţial, dar aceasta se poate schimba după dorinţă. Se poate modifica şi schema de codare folosită de Greenstone pentru afişarea rezultatului în browser - software-ul alege o modalitate relevantă, dar se poate opta şi pentru scheme de codare alternative pentru o corectă afişare a caracterelor pe ecran. Toate colecţiile permit alternativa de la modul grafic la o afişare în mod text. Acest lucru este util mai ales pentru utilizatorii cu probleme de vedere care folosesc fonturi mari sau sintetizatoare de vorbire pentru rezultate.

 

Preferinţele de prezentare

În funcţie de o anume colecţie, se pot seta câteva opţiuni pentru controlul caracteristicilor de afişare.

Colecţiile de pagini web permit suprimarea barei de navigare Greenstone la capul fiecărei pagini a documentului, astfel că după ce ai făcut o căutare vei ajunge exact la pagină fără niciun header Greenstone. Pentru a efectua o altă căutare va trebui să foloseşti butonul „back” al browserului tău. Aceste colecţii permit de asemenea, suprimarea mesajelor de avertizare ale Greenstone atunci când dai un clic care te poartă dincolo de cadrul colecţiei bibliotecii digitale, către pagina accesată. În câteva colecţii poate fi controlat modul în care linkurile din pagina „Rezultatelor de Căutare” te duc direct către URL-ul în cauză sau către o copie a paginii internă din propria biblioteca digitală.

 

Preferinţe de căutare

Poţi să treci într-un mod „avansat” de interogare care îţi permite să combini termeni folosind & (pentru „şi” - operatorul and), Â (pentru „or”) şi ! (pentru „negaţie”) folosind parantezele pentru grupare după cum se doreşte. Acest lucru îţi permite să specifici mai multe interogări cu un grad mărit de precizie.

Poţi schimba modul de căutare în colecţie între căutare ”normală” şi căutarea „pe câmpuri”.

O pereche de butoane de control, unde fie că apar majuscule sau normale, acestea trebuie să se potrivească când se face o căutare. De exemplu, dacă "ignoră diferenţele de mărime a caracterelor" este selectat, atunci snail farming fa fi tratat în acelaşi mod precumSnail Farming şi SNAIL FARMING.

O pereche de butoane controlează dacă trebuie ignorată terminaţia cuvântului sau nu atunci când se face căutarea. De exemplu, dacă în "ignoră terminaţiile cuvintelor" este selectat creşterea melcilor acesta va fi tratat la fel precum crescătoria de melci şi crescător de melci. Această facilitate lucrează bine numai pentru textelel în limba engleză. Poate fi mult mai precisă şi mai la îndemână căutarea prin utilizarea facilităţii de trunchiere descrisă mai sus în Termeni de căutare".

O pereche de butoane de control, unde fie că sunt litere cu accent ascuţit sau cu accent grav, acestea trebuie să se potrivescă când se face o căutare. De exemplu, dacă "ignoră accentele" este selectat, atunci fédération va fi tratat în acelaşi mod ca şi fedération şi federation.

Se poate activa şi istoricul căutării care îţi arată ultimele interogări. Acest lucru permite repetarea căutării cu mici modificări faţă de cea anterioară.

În final, poate fi controlat numărul de hituri returnate şi câte au fost prezentate pe ecran.