Afişează documentul Afişează documentul PDF Biserica lui Bob în Cluj
Volumul este o monografie a Bisericii Ioan Bob din Cluj şi a parohiei greco-catolice. Este o prezentare istorică a construcţiei bisericii şi casei parohiale, a parohiei. Reconstituirea are la bază corespondenţa dintre secretarul Orosz şi epicopul Ioan Bob, ctitorul bisericii. Ultima parte, redă imaginea bisericii după 100 de ani, cu descrierea valorilor adăpostite de sfântul lăcaş. Monografia este ilustrată cu fotografii alb-negru realizate de fotograful amator Nic. Putilean. Mai cuprinde o listă a donatorilor care au contribuit la repararea bisericii, cartea fiind destinată pentru vânzare în folosul bisericii pentru acoperirea cheltuielilor făcute cu reparaţiile.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Clujul
Volumul este o monografie a Clujului, apărută în seria Oraşele noastre. Pe lângă o scurtă bibliografie, cartea cuprinde fotografii şi o hartă a împrejurimilor Clujului.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Colecţia de artă de la Institutul de Studii Clasice din Cluj
Colecţiile de artă de la Institutul de Studii Clasice din Cluj, semnat de Virgil Vătăşianu, este un extras din Revista "Boabe de grâu", nr.1, ianuarie 1933. Acesta urmăreşte prezentarea Pinacotecii "Virgil Cioflec" şi a Colecţiei de artă medievală şi modernă a Muzeului Ardelean. Studiul este ilustrat cu fotografii ale unor exponate descrise.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Călăuza Clujului
Călăuza Clujului este varianta în limba română a ghidului publicat de Francisc Orosz în limba maghiară la editura Societăţii Carpatine Ardelene. Ghidul este structurat în trei părţi: o vedere generală a oraşului, o prezentare a principalelor artere ale oraşului cu clădiri, obiective culturale şi monumente, a celor mai importante întreprinderi şi o prezentare a împrejurimilor Clujului. Volumul cuprinde fotografii alb-negru executate de "Fotofilm", o hartă a Clujului precum şi o hartă turistică a împrejurimilor oraşului.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Călăuza oraşului Cluj
Volumul este a treia ediţie a primei părţi a Călăuzei Clujului. Acesta cuprinde indicatorul alfabetic român-maghiar şi maghiar-român al străzilor, al autorităţilor locale şi o hartă generală a municipiului.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Ghidul oraşului Cluj
Este vorba despre un ghid al firmelor clujene, din anul 1946.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Grădina Botanică din Cluj
Ghidul cuprinde o prezentare de ansamblu a Grădinii Botanice din Cluj, a principalelor secţiuni ale acesteia şi a Muzeului Botanic, precum şi un rezumat în limba germană. Volumul este ilustrat cu fotografii şi include o hartă a Grădinii Botanice, o hartă a secţiunii sistematice şi planul Grădinii Japoneze.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Istoria românilor din oraşul Dej
Cu scurte consderaţii introductive privind întemeierea oraşului şi primii locuitori români din Dej, volumul este o istorie a vieţii religioase a acestora, mai exact, a românilor din parohia greco-catolică de aici, din secolul al XIX-lea şi până la sfârşitul celui de-al doilea deceniu al secolului al XX-lea. Sunt surprinse aspecte legate de clerici, biserica veche şi nouă, case parohiale, şcoală, dar şi binefăcători ai bisericii şi şcolii.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Monografia Clujului, vol.III
Al treilea volum al Monografiei Clujului este, de fapt, un dicţionar bilingv (român-maghiar) de persoane şi instituţii clujene. Este vorba despre biografii ale unor clujeni mai mult sau mai puţin cunoscuţi şi scurte istorii ale unor instituţii clujene.
Afişează documentul Afişează documentul PDF Povestiri istorice
Broşura a apărut în seria Biblioteca poporală a Asociaţiunii "Astra", anul al 25-lea, nr.219, 1935. Aceasta cuprinde trei povestiri: "Arderea pe rug a lui Baba Novac", "Cum au pătruns ţăranii români în cetatea Clujului, în anul 1437" şi "Zilele procesului Memorandului".